Hoofdmenu

Image
In 1987 heeft de Raad van Europa de Caminos de Santiago uitgeroepen tot Europees cultureel erfgoed, in de verwachting dat deze wegen opnieuw de uitwisseling van ideeën, kunst en cultuur tussen de volken zouden dienen; en zouden bijdragen tot het overwinnen van landsgrenzen en taalbarrières.

Het Landschaftsverband Rheinland, gevestigd in Keulen, heeft zich gedurende een lange periode van 17 jaar, samen met andere partijen (o.a. de Deutsche St. Jakobus-Gesellschaft), ingezet voor de ontwikkeling en realisatie van een aantal Jakobswege in en door de regio Rheinland. 
Ook elders in Duitsland zijn er in dezelfde periode vele Jakobswege ontwikkeld, zodat er momenteel sprake is van een zeer uitgebreid netwerk met prachtige en goed gedocumenteerde pelgrimswegen in geheel 
Duitsland; van Oost naar West; en van Noord naar Zuid). Zeer de moeite waard en van harte aanbevolen !

In voorjaar 2009 is de laatste LVR-Jakobsweg gereed gekomen: deze begint bij onze St. Jacobskapel te Nijmegen; daarna verder via Persingen en Beek, de grens over naar Zyfflich, dan via Wyler naar Kranenburg / Kleve / Kalkar / Xanten, etc. naar Keulen. In Keulen sluit de nieuwe route aan op het netwerk van Jacobswegen in Duitsland; en kan men kiezen hoe men verder wil richting Santiago.
 
Voor deze route is een Duitstalige gids gemaakt: ‘Jakobswege; wege der Jakobspilger im Rheinland; Band 4’ (verkrijgbaar bij in de Boekhandel; ISBN: 978-3-7616-2191-2).
De gids bevat naast route-informatie (kaartjes + beschrijving) ook uitgebreide (historische én actuele) informatie over kunst, cultuur / religie én natuur op en nabij de route.

Op 7 nov. 2009 is met enig ceremonieel vertoon een ‘Stele’ (geplaatst naast de voordeur van de St. Jacobskapel) onthuld en ingezegend. Deze Stele of informatiezuil van edelstaal markeert het beginpunt van deze Jakobsweg. LVR-Keulen heeft ook op andere plaatsen langs de route soortgelijke steles geplaatst.Image

Mensen die deze Jakobsweg willen lopen en voorafgaand een bezoek aan de kapel willen brengen en/of graag een stempel in hun pelgrimspas willen kunnen hiervoor contact opnemen met dhr. Ben van der Heijden via 0031.6.27434602 (ofwel 06-27434602). Bij geen gehoor is het ook mogelijk te bellen met de secretaris van de Vrienden van de St. Jacobskapel; zie onder 'Contact' in het menu van de bovenbalk van deze pagina.Image