Hoofdmenu

Nieuws d.d. medio juli 2017:

 1.   Vrijdagavond 23 juni j.l. hebben wij meegedaan aan de landelijk georganiseerde ‘Kerkennacht’. Pieter Niesten en Frans Kosters ontvingen een groep van ruim 20 deelnemers aan een ‘Wandelpelgrimage’ langs een aantal kerken in de Nijmeegse binnenstad. Er is een en ander verteld over de geschiedenis van de kapel én over het hedendaags gebruik. Ter afsluiting hebben wij met elkaar de Pelgrimszegen uitgesproken, zoals wij dat ook doen bij een viering als één of meer vertrekkende pelgrims aanwezig zijn. Toch altijd een mooi en indrukwekkend ritueel.

 2. Mede door de enthousiaste promotie en verkoop door Gijs Hoogenboom van het boekje ‘Pelgrimage, met andere ogen kijken’ (pelgrimstocht binnenstad Nijmegen) raakt de voorraad boekjes snel op. En moeten wij aan de slag met een nieuwe oplage. Binnenkort wordt gestart met het bedenken/ bespreken van aanvullingen, wijzigingen, etc., met als uitgangspunt dat de lengte van de tocht ongeveer gelijk moet blijven.

 3.  In april j.l. heeft de kapel een grote schoonmaakactie door een Nijmeegs schoonmaakbedrijf ondergaan: in de kapel zijn zowel buiten als binnen de ramen gewassen. Verder zijn ook de keuken en de zolder grondig onderhanden genomen. Het geheel ziet er sindsdien een stuk frisser uit.

 4.  Afgelopen jaar is de kapel 4 keer gebruikt voor het organiseren van de ‘Blauwe Salon’: een live kunstenaarslaboratorium op zondagmiddag, gevuld met poëzie, muziek, theater, dans en beeldende kunst. In principe ging dat goed, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de kapel hiervoor eigenlijk te klein is. Er kwam meer publiek op af dan verwacht; en voor bepaalde activiteiten (dans) heb je gewoon veel ruimte nodig. Om die reden hebben de organisatoren besloten om op zoek te gaan naar een andere, meer geschikte ruimte. Helaas.

 5. Wat wel doorgaat: de concerten van singer-/songwriters, oorspronkelijk georganiseerd door dhr. G. Jans (GetU), maar inmiddels overgenomen door Denise Paterson. Er zijn al weer een aantal data gereserveerd.
  Onlangs is er ook gesproken met een andere Nijmeegse artiest/songwriter die de kapel beschouwd als een ideale plek voor het geven van concerten.  Wij zullen zien wat dat oplevert.

 6. Zondag 11 juni j.l. was de kapel één van de podia in het kader van het festival ‘Nijmegen Klinkt’: in ca 3 uur tijd kwamen diverse combi’s voor klassieke muziek voorbij. Dan blijkt de kapel opnieuw een mooie plek te zijn voor dit soort evenementen.

 7. Onlangs kwam vanuit het Oude Weeshuis het verzoek om ook daar over een stempel van de Jacobskapel te mogen beschikken. Af en toe (of zelfs regelmatig) komen daar kennelijk voorbijtrekkende pelgrims aan de deur met het verzoek om een stempel. Het Bestuur is van mening niet aan dat verzoek te moeten voldoen. De stempel wordt uitsluitend afgegeven in de kapel zelf; er zijn genoeg Vrienden van ons in de directe omgeving van de kapel die graag bereid zijn om een stempel te zetten.

 8. Sinds mei j.l. worden er op diverse donderdagavonden Yogalessen gegeven op de zolder van de Jacobskapel. Het gaat om reeksen van korte (Engelstalige) yogacursussen van 6 wekelijkse lessen achter elkaar. Meer informatie over de lessen is te vinden op https://lihlahyoga.wixsite.com/nijmegen
  Onlangs heeft de organisator aangegeven erg enthousiast te zijn over de kapel; en is er weer een nieuwe reeks avonden gereserveerd.

 9. De openstelling van de kapel op zaterdag, van 12 tot 17 uur is vanaf eind april j.l. weer gestart. Net als in voorgaande jaren loopt deze openstelling gewoon weer lekker, vooral als gevolg van een aantal, deels weer nieuwe, enthousiaste vrijwilligers die bezoekers opvangen en antwoorden geven op de vele vragen.