Hoofdmenu

Nieuws 18 mei 2022

Het jaarverslag 2021 staat online. Deze is hier te vinden.

 

Nieuws d.d. begin maart 2022:  

 

 

 

 • Nu de coronamaatregelen vrijwel helemaal worden los gelaten denken wij dat dat wij de min of meer normale gang van zaken in de Jacobskapel weer kunnen opstarten! Dat betekent dat wij vanaf maart a.s. weer iedere 2e zondag van de maand en bij de hoogfeesten als vanouds als gemeenschap bij elkaar kunnen komen, elkaar weer zien én spreken, kunnen genieten van elkaars nabijheid, etc. Bij deze willen wij jullie allen van harte hiervoor uitnodigen.
  Natuurlijk is ook duidelijk dat het virus nog altijd ‘onder ons’ is. En dat er dus ook nog altijd risico’s zijn, zeker voor de meer kwetsbaren onder ons. Garanties kunnen wij uiteraard niet geven, ieder voor zich moet bepalen of het risico op besmetting acceptabel is. Wij vertrouwen op het gezonde verstand van onze gemeenschap en op een goed verloop.

 • Hoe verder ?
  Al eerder vroegen wij ons als bestuur af wat wij zouden moeten doen om de Jacobskapel levendig te houden als ontmoetingsplek voor mensen met een pelgrimshart in onze regio. De huidige bestuursleden veranderen langzaam maar zeker naar een verzameling ’oude mannen’ die zich al geruime tijd realiseren dat verjonging heel goed zou zijn. Pogingen daartoe zijn tot heden helaas niet gelukt.
  Het recente herseninfarct van Paul Reehuis dwingt ons extra om aan de slag te gaan met die toekomst. Alhoewel het gelukkig relatief goed gaat met hem, is inmiddels toch wel duidelijk dat Paul niet langer kan doorgaan met wat hij eerder allemaal deed. Er zijn zeker beperkingen bijgekomen. De komende tijd zal duidelijk worden wat er allemaal nog wel mogelijk is. Paul heeft al wel gezegd dat ook hij sterk verlangt naar hernieuwde contacten met de mensen van onze gemeenschap.
  Inmiddels zijn wij als bestuur met onze werkgroep Liturgie aan het nadenken over een andere invulling van onze vieringen / bijeenkomsten op de 2e zondag van de maand. En is er contact geweest met potentiële andere voorgangers.
  Ook was er in januari j.l. een 1e verkennend gesprek met voorzitter en secretaris van het landelijk bestuur van het Ned. Genootschap van St. Jacob. Concrete resultaten heeft dat nu nog niet opgeleverd.

        Wij willen jullie graag uitnodigen om met ons mee te denken / praten over suggesties voor de toekomst van de kapel. Hetzij over de invulling van de bijeenkomsten / vieringen in de kapel, hetzij over mensen die als bestuurslid willen mee werken aan de verdere vormgeving van de toekomst van de kapel. Reacties graag doorgeven aan één van de huidige bestuursleden (Frits Jans, Pieter Niesten en Frans Kosters)


•    Ergens in maart begint de verbouwing van de Stevenskerk. Als vaste bezoekers en bidders van het Vrijdagmiddaggebed kunnen we dan uit wijken naar de Jakobskapel. Fijn dat dat kan. Misschien zou je zelf ook een keer willen meedoen met het gebed voor vrede en verzoening van Coventry. Je bent van harte welkom vrijdags om 12.30 uur. De eerste keer 4 maart nog in de Stevenskerk en daarna vanaf 11 maart in de Jakobskapel. Graag contact via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

•    Zoals het er nu uitziet moet het mogelijk zijn om de kapel op zaterdag weer open te stellen voor bezoekers. We denken om ermee eind april te starten. Pieter Niesten zal de deelnemers die in het verleden hieraan meegewerkt hebben een dezer weken per mail benaderen. Uiteraard zijn ook nieuwe deelnemers van harte welkom om mee te werken.

•    Ook de afgelopen tijd zijn er weer de nodige pelgrims bij de kapel langs gekomen. Benny van de Heijden heeft hun op verzoek allemaal voorzien van een stempel in hun pelgrimspas-poort. Om nu de namen van de pelgrims gemakkelijker vast te kunnen leggen schaffen we een speciaal pelgrimsboek aan. Dit maakt het ook gemakkelijk om te inventariseren hoeveel pelgrims daadwerkelijk de kapel aandoen.

•    Zoals reeds eerder gemeld wordt het glas in de toegangsdeur naar de kapelruimte voorzien van een Jacobsafbeelding in glas en lood. Half maart zal dit paneel geplaatst worden.